ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τι είναι η κετογονική διατροφή; Κατ’ αρχάς, υπάρχει από το 1920, μια και την χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία των ασθενών που έπασχαν από επιληψία. Είναι μία διατροφή υψηλή σε λιπαρά, μέτριας κατανάλωσης σε πρωτεΐνη και πολύ χαμηλής κατανάλωσης σε υδατάνθρακα – συγκεκριμένα 5 με 10 % της ημερήσιας πρόσληψης. Η αλήθεια είναι πως ακούγεται κάτι αρκετά δύσκολο να το ακολουθήσει κάποιος στη καθημερινότητά του, μια και οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειάς του οργανισμού. Σκοπός αυτής της δίαιτας όμως είναι η καύση λίπους αντί για γλυκόζη. Ο οργανισμός λοιπόν, μπαίνει σε μια διαδικασία κέτωσης, που σημαίνει πως αντί για υδατάνθρακα χρησιμοποιεί τα λιπαρά για καύσιμο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο περιορίζεται τόσο η κατανάλωση σε υδατάνθρακες στη συγκεκριμένη δίαιτα.
Ποια είναι όμως τα θετικά της συγκεκριμένης δίαιτας;
1. Γρήγορη απώλεια κιλών. Λόγω της πολύ μικρής κατανάλωσης σε υδατάνθρακα και της περιορισμένης ενεργειακής πρόσληψης, σχετικές έρευνες δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής βοήθησε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα να χάσουν βάρος γρήγορα, παρά την αυξημένη πρόσληψη σε λιπαρές τροφές.
2. Υψηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, που οι περισσότεροι αγαπάμε πολύ! Φυσικά και εννοούμε τις τροφές που περιέχουν τα ''καλά λιπαρά οξέα'', όπως τα Ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα σε μεγάλες ποσότητες στη συγκεκριμένη διατροφή, δεν είναι άλλες από το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα διάφορα βούτυρα ξηρών καρπών ή σπόρων (αμυγδάλου, φιστικοβούτυρο, ταχίνι) και φυσικά το ελαιόλαδο.
3. Μειώνει την πιθανότητα απόκτησης καρδιαγγειακών ασθενειών και του διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες που έχουν ασχοληθεί με τις επιδράσεις της κετογονικής διατροφής (και γενικότερα αυτών των διατροφών που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως η Atkins δίαιτα ή κάποιες άλλες παραλλαγές της κετογονικής διατροφής), οι δίαιτες αυτές φαίνεται να βοηθάνε στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν ακόμα θετικές ενδείξεις ότι μειώνουν τα συμπτώματα ασθενειών, όπως το Alzheimer και η ασθένεια Parkinson. Σίγουρα χρειάζονται και άλλες έρευνες για να διαπιστώσουμε αν αυτό ισχύει για όλο το κόσμο ή μόνο για άτομα που έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Ποια είναι τα αρνητικά από την άλλη;
1. Δυστυχώς δεν αλλάζει ο τρόπος ζωής. Καλό είναι να μην ακολουθούμε δίαιτες οι οποίες περιορίζουν αρκετά κάποιο από τα μακροθρεπτικά συστατικά και να ακολουθούμε έναν γενικότερα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες που περιορίζουν αρκετά τις θερμίδες ή τους υδατάνθρακες (στη συγκεκριμένη περίπτωση), πρωτεΐνη-λιπαρά (σε άλλες περιπτώσεις) είναι αρκετά δύσκολο να ακολουθηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα... Έτσι, όταν επιστρέψουμε στον παλιότερο τρόπο ζωής μας, καταλήγουμε να τρώμε ό,τι βρούμε μπροστά μας χωρίς όρια και μέτρο!
2. Προκαλεί -αρχικά τουλάχιστον- ένα έντονο αίσθημα κόπωσης. Λόγω της απότομης μείωσης στην ενεργειακή πρόσληψη και της διαφορετικής κατανάλωσης μακροθρεπτικών συστατικών, ο οργανισμός αισθάνεται αρχικά τουλάχιστον έντονη κούραση και μία κατά κάποιο τρόπο ''θολούρα'' στη σκέψη. Αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται αργότερα, όταν ο οργανισμός μπει οριστικά στη διαδικασία κέτωσης. Μπορούν όμως να επανεμφανίζονται κάθε φορά που κάποιος σταματάει και ξαναξεκινάει τη συγκεκριμένη δίαιτα.
3. Μπορεί να προκληθούν ελλείψεις σε διάφορες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Για αυτόν το λόγο, καλό είναι να γίνονται συχνά εξετάσεις αίματος και δεν πρέπει να ακολουθείται χωρίς την επίβλεψη ενός ειδικού. Επίσης, είναι πολύ πιθανό αρχικά να χαθεί από το σώμα ένα μεγάλο ποσοστό νερού, μια και οι δίαιτες αυτές (τύπου εξπρές) -λόγω της χαμηλής κατανάλωσης σε υδατάνθρακα- έχουν την τάση να εξαντλούν τα αποθέματα υδατανθράκων στο συκώτι και στους μύες, με αποτέλεσμα να χάνεται πρώτα το νερό από το σώμα.
Παρ’ όλο που η δίαιτα αυτή θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα -πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση για το ποια δίαιτα είναι καλύτερο να ακολουθήσετε- ρωτήστε τον εαυτό σας… Είναι μια αλλαγή που μπορώ να ακολουθήσω για μεγάλο χρονικό διάστημα; Μπορεί να γίνει τρόπος ζωής; Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος σας, αν θέλετε να χάσετε κιλά και να ακολουθήσετε έναν καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής με θετικές επιδράσεις στον οργανισμό σας. Φυσικά και όλες οι δίαιτες δεν είναι για όλους και για αυτό -όπως ανέφερα και παραπάνω- καλό είναι να τσεκάρετε με κάποιον ειδικό πριν ξεκινήσετε ή πάρετε τη μεγάλη απόφαση!