Με καταγωγή από τα βάθη της Ανατολής αλλά βαθύ ρίζωμα στον γραφικό οικισμό της Αγιάσου στη Λέσβο, το καϊνάρι αποτελεί ένα δυναμωτικό ρόφημα που μοιάζει 

με τσάι και πίνεται συνήθως ζεστό τον χειμώνα. Αυτό εξάλλου σημαίνει και η ονομασία του που έλκει την καταγωγή της από το τούρκικο kaynar= βραστός, ζεματιστός, μεταφορικά όμως δηλώνει και την όμορφη αλλά απρόσιτη γυναίκα.

 

Το μείγμα μπαχαρικών ποικίλει ανάλογα τη συνταγή, βασικό χαρακτηριστικό του όμως είναι το καρδάμο. Το Αγιασιώτικο καϊνάρι σερβίρεται στα καφενεία του χωριού αλλά ετοιμάζεται και στα σπίτια όπως το χαμομήλι, καθώς θεωρείται εξαιρετικό χωνευτικό και θεραπευτικό ρόφημα.

 

 

Κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, καρδάμο, πιπερόριζα και πιπέρι είναι τα βασικά συστατικά για ένα τσάι που φωνάζει Χριστούγεννα. Έντονο άρωμα, γεμάτη γεύση, μπαχαρικά να κάνουν πάρτι στο στόμα και το αναζωογονητικό κάρδαμο να ξυπνά τις αισθήσεις.

 

Το δοκίμασα με αφόρητη ζέστη στην Αθήνα και πήρα το ρίσκο να καταρρίψω το όνομά του, και τη σημασία του βραστού, καθώς πρόσθεσα αρκετά παγάκια στο ποτήρι μου για να το δοκιμάσω κρύο. Μπορεί παραδοσιακά στη Μυτιλήνη να το σερβίρουν ζεστό το χειμώνα, αλλά σας διαβεβαιώνω πως κρύο το καλοκαίρι είναι εξίσου αρωματικό και αναζωογονητικό. Αυτό όμως που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι πως το τσάι της Λέσβου είναι μιας πρώτης τάξεως άρτυμα για κρεατικά και σάλτσες, ειδικά για κοτόπουλο στο φούρνο ή κόκορα κοκκινιστό