Τα καλύτερα βότανα για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

 

Six Herbal Supplements that Reduce Cholesterol

 

Η χοληστερόλη έρχεται σε δύο μορφές, την καλή (HDL) χοληστερόλη και την κακή (LDL) χοληστερόλη. Όταν έχετε υψηλό αριθμό κακής χοληστερόλης και χαμηλό αριθμό καλής χοληστερόλης, μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή νόσο. Η κακή χοληστερόλη ρέει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και μπορεί να προσκολληθεί στο εσωτερικό των αρτηριών και να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών) και απόφραξη αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Η πλάκα μπορεί επίσης να σπάσει και να φράξει μια αρτηρία, με αποτέλεσμα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Η υψηλή κακή χοληστερόλη μπορεί συνήθως να ελεγχθεί μέσω μιας υγιεινής διατροφής, άσκησης και διατήρησης ενός υγιούς βάρους. Η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται μερικές φορές για όσους δεν μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους με άλλα μέσα. Τα φυτικά συμπληρώματα μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερόλης. Εδώ είναι μια λίστα με βότανα για τη μείωση της χοληστερόλης.

 

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων και αναγνωρίζεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως θεραπεία για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση της χοληστερόλης. Διατηρεί τη χοληστερόλη σε ισορροπία μειώνοντας την κακή χοληστερόλη ενώ αυξάνει την καλή χοληστερόλη, η οποία είναι σημαντική για την αποβολή της κακής χοληστερόλης. Το σκόρδο επίσης εμποδίζει την πήξη και μειώνει την πλάκα στις αρτηρίες. Για τη μείωση της χοληστερόλης, η συνιστώμενη δόση είναι 600 έως 900 χιλιοστόγραμμα συμπληρωμάτων σκόρδου κάθε μέρα. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από την κατανάλωση φρέσκου σκόρδου, καταναλώνοντας 4 γραμμάρια την ημέρα. Ωστόσο, μην παρακάνετε το σκόρδο. Η χρόνια υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων σκόρδου μπορεί να βλάψει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και επίσης να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό (υπολειτουργικός θυρεοειδής).

 

ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ

Το φύλλο και το άνθος του φυτού κράταιγος έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας, της αρτηριοσκλήρωσης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων και για τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων για να επιτραπεί η ροή του αίματος προς την καρδιά. Μπορεί επίσης να αποτρέψει τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Η χοληστερόλη μειώνεται λόγω της θεραπείας της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία.  Ο κράταιγος  χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία αυτών των παθήσεων, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά όσο το άνθος και το φύλλο του φυτού. Η δοσολογία του κράταιγου θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας ή με έναν εγγεγραμμένο βοτανολόγο. Η υπερβολική δόση αυτού του συμπληρώματος μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά χαμηλή αρτηριακή πίεση, ακανόνιστο καρδιακό παλμό και καταστολή.

 

Έλαιο νυχτολούλουδου

Το έλαιο νυχτολούλουδου χρησιμοποιείται για πολλές ασθένειες και είναι αποτελεσματικό στη μείωση της κακής χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το δραστικό συστατικό του ελαίου νυχτολούλουδου είναι το γ-λινολενικό οξύ (GLA), ένα σημαντικό λιπαρό οξύ που βοηθά στην παραγωγή προσταγλανδινών (PFE1). Το PFE1 καταπολεμά τη φλεγμονή και βοηθά στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και της υψηλής χοληστερόλης. Αυτό το φυτικό συμπλήρωμα δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που είναι επιρρεπή σε επιληπτικές κρίσεις ή που λαμβάνουν φάρμακα για την κατάθλιψη ή τη σχιζοφρένεια. Η συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 6 έως 8 γραμμάρια την ημέρα.

 

 

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με το University of Maryland Medical Center, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και να μειώσουν την κακή χοληστερόλη ενώ αυξάνουν την καλή χοληστερόλη. Επειδή το πράσινο τσάι λειτουργεί ως διουρητικό, είναι επίσης ευεργετικό για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η συνιστώμενη δόση είναι 1-2 ταμπλέτες την ημέρα ή 1-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα. Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να μειώσει την αντιοξειδωτική αποτελεσματικότητα του πράσινου τσαγιού. Η καφεΐνη στο πράσινο τσάι μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, άγχος και αίσθημα παλμών της καρδιάς εάν χρησιμοποιηθεί σε υπερβολική ποσότητα. Υπάρχουν συμπληρώματα πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη και τσάι για άτομα που δεν πρέπει να έχουν καφεΐνη.

 

Γλυκομαννάνη

Σε κλινικές δοκιμές, η γλυκομαννάνη έδειξε ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση της κακής χοληστερόλης καθώς και στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και βοηθώντας τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Η συνιστώμενη δόση για τη μείωση της χοληστερόλης είναι 3,9 γραμμάρια την ημέρα για 4 εβδομάδες, στη συνέχεια σταματήστε για δύο εβδομάδες και συνεχίστε για άλλες τέσσερις εβδομάδες.Τα άτομα που λαμβάνουν ήδη ένα φάρμακο για τη χοληστερόλη δεν πρέπει να λαμβάνουν γλυκομαννάνη.

 

Θα πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας μία φορά κάθε 2 χρόνια και πιο συχνά εάν διατρέχετε κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή νόσο. Μιλήστε με το γιατρό σας για τρόπους μείωσης της χοληστερόλης εάν τα επίπεδά σας είναι υψηλά και συζητήστε τη χρήση φυτικών συμπληρωμάτων πριν τα χρησιμοποιήσετε. Τα φυτικά συμπληρώματα μπορούν να είναι ένας ασφαλής, αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της χοληστερόλης, εάν χρησιμοποιηθούν υπεύθυνα.